Geir Rakvaag er Årets by:Larmer!

February 28 2019

Hederspris til musikkjournalist fra Dagsavisen

Årets by:Larmer-prisen deles ut hvert år til en bakmann/ eller kvinne i musikkbransjen som har utmerket seg gjennom sin genuine innsats for norsk musikk.

Prisen kåres av styret i by:Larm på fritt grunnlag, og vi ønsker å hedre en musikkbransje-kollega som har vist spesiell innsatsvilje og pågangsmot, høy grad av idealisme og gjerne lang og tro tjeneste. Vi ønsker å løfte frem i lyset en prisvinner som er en inspirasjon for andre og en som jobber aktivt for å fremme norsk musikk.

Årets by:Larmer er musikkjournalist Geir Rakvaag!

Kunst- og kulturlivet er avhengig av at noen snakker om kultur. Musikkbransjen er avhengige av at noen skriver om musikk. Derfor er kunst- og kulturkritikk i samfunnet viktig både for kulturlivet selv og for ytringsfriheten, men i en tid med stor medieomstilling, digitalisering og økt makt til sosiale medier befinner musikkjournalistikken og kunstkritikken seg i en utvikling med færre publiseringer i riksdekkende medier og økt press på kulturjournalistikken. Vi trenger et mangfold av medier. Og vi trenger engasjerte, kunnskapsrike musikkjournalister.

Geir Rakvaag er kanskje en av de musikkjournalistene som har holdt det gående lengst på et profesjonelt nivå, og han er sannsynligvis også den som fremdeles brenner mest for ny musikk og nye talenter.

I by:Larm-sammenheng er han den journalisten vi oppfatter som mest interessert og nysgjerrig – selv etter 40 år i gamet.

Rakvaag er særdeles dedikert til jobben sin, men man får nesten en følelse av at det er ikke er en jobb eller noe han MÅ gjøre. Dette er noe han bare gjør fordi det er en livsstil. En del av livet hans. Man ser ham ofte gående på vei til og fra jobb i Oslo, ALLTID med hodetelefoner på, lyttende til ny musikk.

Årets prisvinner har en frihet og glede til å følge det han finner interessant, ikke det som gir mest klikk. På sett og vis sparker han på sin stille måte inn døra for de andre kulturredaksjonene rundt om i landet. Han setter dagsorden.

Årets by:larmer er og har vært viktig for By:Larm i hele vår 22 år lange historie, med hans lange fartstid, store kompetanse og kanskje den journalisten i Norge med best utgangspunkt for å sette musikk og sjangrer i en historisk kontekst. I en tid da aviser kutter på anmelderiet, og hvor det å skrive om musikk og kultur blir mer og mer nedprioritert, så symboliserer han viktigheten av nettopp kunnskap og dedikasjon.

At det er en av de eldste som fremdeles brenner mest for de yngste artistene, det er en fantastisk fin ting. På by:Larm så merker vi at han alltid er rundt med pennen og leter etter ting under strømmen, og ikke der alle andre går.

Internt på by:Larm, særlig på bookingkontoret, sies det ofte at Dagsavisen kanskje ikke har det største opplagstallet eller flest lesere, men at det er avisen med stor, om ikke størst, innflytelse for ny, norsk musikk. Årets by:larmer hjelper ikke bare By:Larm og bli bedre, han hjelper oss alle å navigere oss fram i det nye. Han brenner for det norske språket og han brenner for norsk musikk.

Det er med stor glede å tildele prisen, Årets by:larmer 2019, til musikkjournalist Geir Rakvaag i Dagsavisen.