Skip to content

Årets Stjerneskudd-juryens beste by:Larm-øyeblikk

2024
Foto Guro: Lasse Andre Lyngaas. Foto Claes: Ellen Lorenzen. Foto Mathias: Mailee Michelon

At by:Larm setter artistene vi skal snakke om i årene fremover på scenen, er det ingen tvil om. At festivalen også skaper uforglemmelige møter som bygger karriere, vennskap og kjærlighet, viste du kanskje ikke? Heller ikke at du får en hel unik innsikt over kjente politikere... Alt kan skje på by:Larm!

Vi har tatt en prat med jurymedlemmene til den prestisjefulle prisen Årets Stjerneskudd, for å høre hva de husker best fra festivalens tidligere årganger, og om de har noen høydepunkter...

Og for juryleder Malin Kulseth har by:Larm kulminert til en ekte kjærlighetshistorie:

- Etter å ha overlevd 14 år med by:Larm-deltagelse nesten hvert år er det vanskelig å huske konkrete øyeblikk, men det første jeg kommer på er fra teltet på Youngstorget i 2010. Utslitt etter min første festivalavvikling som ansatt i Bureau Storm stod jeg og noen kollegaer med døde blikk og så på Lars Vaular-konserten som markerte starten på at man begynte å kåre en uformell «vinner» av by:Larm. Jeg var for sliten til å engasjere meg i konserten der og da, men fordi stemningen var så høy gikk jeg for å se Vaular spille i Oslo noen uker senere. 14 år senere er vi fortsatt sammen, så man kan jo kanskje si at han både vant by:Larm og by:Larm-prinsessen det året. 

Lepjet i seg øl

Kulseth kan også endelig røpe en mørk politisk hemmelighet, som hun har bevart i altfor mange år. Og det om ingen ringere Norges nye ambassadør til USA:

- Under by:Larm er det viktig å skape litt engasjement rundt kulturpolitikk, og målet er alltid å få med kulturministeren på et eller annet under festivalen. I 20210 var Anniken Huitfeldt var kulturminister, og holdt en flott åpningstale om hvordan «by:Larm hever norsk kultur». Senere ville Huitfeldt se noen konserter, og vi i administrasjonen fulgte henne rundt. Da vi stoppet for å ta en liten drikkepause på Justisen observerte jeg til mitt sjokk den rareste øldrikkingen jeg noensinne har vært vitne til. Kulturministeren drakk ikke øl ved å sette glasset mot munnen og helle i seg en slurk, hun lepjet i seg ølen! Dette er en mørk politisk hemmelighet jeg har bevart i altfor mange år, og det er på tide at offentligheten blir kjent med Norges nye ambassadør til USA sine ville utskeielser. 

Gråt da hun så Sigrid for første gang!

I år er Janne Monsen Tveit med i juryen. Janne jobber for tiden i NRK, hvor hun er vikarierende musikksjef NRK P3, mP3, P3X & Urørt. For henne, som med jurymedlem Guro Furunes Pettersen i Trondheim Calling, var 2017 er magisk år. Det var da de så Sigrid for første gang:

- Forventningene stod i taket da 18 år unge Sigrid Solbakk Raabe skulle spille sin første Oslo-konsert under by:Larm, litt som med Made-kollega AURORA noen år tidligere. På Rockefeller var det null tvil om at Sigrid var en fremtidig superstjerne med flere svære låter i bagasjen utover smelldebuten «Don’t Kill My Vibe». Sigrid hadde fullstendig kontroll på publikummet fra start til slutt, og jeg ble rørt til tårer da hun sang balladen «Dynamite».

Janne kan ikke utelukke 2018...

- Selv om det neppe var hennes beste konsert. Bare 16 år gammel og med både mor og bror på slep inntok Billie Eilish Norge for første gang, takket være kløktig booking fra by:Larm. Ryktene sier at det var bagasjekrøll som gjorde at Billie kjørte et svært nedstrippet sett, med blant annet «Hotline Bling» på ukulele. Det var uansett stort å høre tidlige perler som «Ocean Eyes» og «Bellyache» live på lille Sentrum Scene, før hun kort tid etter ble en arena-artist med milliarder av streams.

Rett fra konsert til God Morgen Norge

Mira Berggrav Refsum, kommunikasjonsansvarlig i Oslo World deler et minne fra da hun fikk et ærefullt oppdrag som sosiale medier-ansvarlig i 2016

Som kasta inn i siste liten som some-ansvarlig i by:Larm 2016, ble jeg plutselig by:Larms utsendte til God morgen Norge Med Farida og Ida Stein. De ville møte en fra by:Larm og to artister vi hadde troa på og istedenfor å sende en av de gamle traverne, ville Joakim Haugland at jeg skulle dra. For det første syns jeg det var veldig by:Larm å gi den spacen til en splitter ny (da) ungfole, for det andre syns jeg det var fett at de ga tre unge damer all shinen i “beste” sendetid og for det tredje var det fantastisk å bli sminket opp som en skikkelig vestkantbabe klokka 5 på morgenen, etter å ha vært på gigs til klokken 3. Kanskje tidspunktet hadde noe å gjøre med at Joakim var så raus med spotlighten? HE HE. Den dagen var jeg uansett en annen utgave av meg selv og Vår Staude gjorde utslettelig inntrykk.

Lykke Li på by:Larm

Bookingsjef for Øyafestivalen, Claes Olsen, har vært med på by:Larm noen år, og han tar oss med tilbake noen år, når han mimrer om sine beste by:Larm- øyeblikk:

Susanne Sundfør i Trondheim 2007, Kvelertak i 2009, Lykke Li på Blå i 2008, Yard Act i 2020, Silver på Bålrock i 2001- det helt perfekt akkurat der og da.

Første møte med bransjen

Mathias Remmereit, bookingagent i Distrikt og festivalsjef trekker frem et konsertminne fra fem år siden

Tacobitch i 2019 var textbook by:Larm for meg. Mystikk, ord på gata, hype, lange køer, alle lurte på hva og hvem, og de leverte knallhardt til forventningene, vil jeg si. Satt inntrykk og de gjør de fortsatt. - Første gang jeg møtte bransjen, etter å ha booka og satt opp konserter og festivaler fra «gutterommet» i Volda. Det var en utrolig givende opplevelse, å få møte festivalarrangører, agenter, bookere og masse folk å se opp til og bli inspirert av. Likesinna folk som elsker å oppleve, vurdere og prate om musikk. 

Hvem blir årets stjerneskudd 2024?

Norsk Tipping og by:Larm har de siste årene samarbeidet rundt prisen Årets Stjerneskudd. Årets stjerneskudd tildeles kr 500.000,- etter en totalvurdering om artistens posisjon og hvorvidt vinneren er rustet for et større gjennombrudd. Juryen lager en shortliste, og på lørdag 14. september kåres vinneren.

I fjor var det Swank Mami som vant. Blant tidligere vinnere finner vi Jonas Benyoub, Metteson, Isah og Sassy 009.

Newsletter

Get the latest updates from By:Larm

Ads
Ticketmaster
Comfort Hotel
Vulkan
Norsk Tipping
GramArt